Advertisement
If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Home Who's Online Today's Posts HP Calculator CompD Gift Shop Mark Forums Read
Go Back   Competition Diesel.Com - Bringing The BEST Together > Tech Area- Dodge > Dodge Tech > 03-07 3rd Gen.
Register Members List Timeslips EFI Live Library Invite Your Friends FAQ Calendar Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools
Old 10-08-2018, 06:39 PM   #1
Chowderhead72

Name: Chowderhead72
Title: Diesel Enthusiast
Status: Not Here
Join Date: Jan 2008
Member`s Gallery
Posts: 132
Looking for ideas....

My truck (2005 ram 2500, 5.9, g56) has been out of commission for the last 3 months due to a g56 failure and very busy mechanic.

I went to start it up today to move it into the shop. Batteries dead; installed a functional battery. Now it cranks but the fuel pump doesnít come on, the fuel level gauge, and the volts gauge donít come on. All of the rest of the dash board lights come on, the truck cranks strong but with no fuel it wonít start; obviously. We have checked all of the fuses and they all test good. Also looked at all of the relays and all of them look clean (through the clear windows) any thoughts? Ignition switch? Fuel pump harness?

Still has stock in tank pump that it left Mexico with. Would a failed fca do this? It started fine last month and ran for 60 seconds, then the odometer glitched a little and it shut off and wouldnít restart. I chocked up to a weak alternator last moth and draining off the little bit charge on the batteries. I havenít tried to pull codes yet but that will be tomorrowís mission.
__________________
05.5 2500 slt 4x4 QCsb g56 sx362/476 twins, Smarty S06 TNT, Spec ST Dual Disk, Diprocol fuel, pyro,boost, BDS long arm 6 inch, 37" Toyo MT's, Srt-10 hood, Amp steps, 8.5 Steering upgrade, Carli Low Damper, BD Steering Brace
  Reply With Quote
Old 10-09-2018, 01:46 PM   #2
SixOhh
 
SixOhh's Avatar

Name: SixOhh
Title: EPA unfriendly
Status: Not Here
Join Date: Aug 2008
Location: Magnolia, TX
Member`s Gallery
Posts: 1,045
installed a functional battery as in just one? just because you think the engine is turning over fine doesnt mean there is enough reserve energy to keep the ECU happy in the voltage department. id do 2 batteries or 1 good battery and jumped off another diesel at least....

if the cp3 is healthy ive seen several trucks start up with no LP (if there is enough fuel in the tank to create gravity pressure.

the alternator has nothing to do with cranking. if it died after a minute of running and the dash went crazy i would bet money on an electrical issue. dash problems themselves are normally in the 06's but the truck still runs fine because the dash is just receiving signals, not computing them so to speak. someone correct me if im wrong.

do you have a way to log RP while cranking?

after you get known GOOD batteries in there, unplug the FCA and try again

-Marcus
__________________
07' Silver 2500 5.9 4x4 LWB
Goerend 48RE-csp5- Motosport Cp3-Exergy SAC 60% -S369 Amsoil
Coolant Bypass -Airdog -Hellman- Hamilton 188/220 -AFE-ARP-EFI LIVE
H-Town Off-Road
  Reply With Quote
Old 10-09-2018, 02:45 PM   #3
natemorrell

Name: natemorrell
Title: Rookie
Status: Not Here
Join Date: Nov 2013
Location: Martinsburg WV
Member`s Gallery
Posts: 21
When my ECU went out I had exactly the same problem your describing. Not saying that is your problem, however i would throw two fully charged batteries in there and see what it does. When i had an FCA problem it failed to the max, doubt that is what is causing your issue
  Reply With Quote
Old 10-09-2018, 03:37 PM   #4
Snedge
 
Snedge's Avatar

Name: Snedge
Title: Comp Diesel Sponsor
Status: Not Here
Join Date: Sep 2006
Location: Western Pa.
Member`s Gallery
Posts: 15,408
Has it sat for three months where the toothy critters could get in it ? They will chew chit just to be mean.
  Reply With Quote
Old 10-09-2018, 09:59 PM   #5
Chowderhead72

Name: Chowderhead72
Title: Diesel Enthusiast
Status: Not Here
Join Date: Jan 2008
Member`s Gallery
Posts: 132
Quote:
Originally Posted by SixOhh View Post
installed a functional battery as in just one? just because you think the engine is turning over fine doesnt mean there is enough reserve energy to keep the ECU happy in the voltage department. id do 2 batteries or 1 good battery and jumped off another diesel at least....

if the cp3 is healthy ive seen several trucks start up with no LP (if there is enough fuel in the tank to create gravity pressure.

the alternator has nothing to do with cranking. if it died after a minute of running and the dash went crazy i would bet money on an electrical issue. dash problems themselves are normally in the 06's but the truck still runs fine because the dash is just receiving signals, not computing them so to speak. someone correct me if im wrong.

do you have a way to log RP while cranking?

after you get known GOOD batteries in there, unplug the FCA and try again

-Marcus
The tank is full so you are right it should start even without the fuel pump, didnít think of that... Thanks.

Yes I do have a RP gauge I didnít think about that either. I will report back on that reading.
__________________
05.5 2500 slt 4x4 QCsb g56 sx362/476 twins, Smarty S06 TNT, Spec ST Dual Disk, Diprocol fuel, pyro,boost, BDS long arm 6 inch, 37" Toyo MT's, Srt-10 hood, Amp steps, 8.5 Steering upgrade, Carli Low Damper, BD Steering Brace
  Reply With Quote
Old 10-09-2018, 10:06 PM   #6
Chowderhead72

Name: Chowderhead72
Title: Diesel Enthusiast
Status: Not Here
Join Date: Jan 2008
Member`s Gallery
Posts: 132
Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Has it sat for three months where the toothy critters could get in it ? They will chew chit just to be mean.
I donít believe so; it was sitting in a parking lot with no woods anywhere close. I do want to lift the tipm/fusebox to see the bottom just to confirm nothing is chewed, kinked, or otherwise damaged. First step will be to replace both batteries with new ones. Second will be to try to start with the fca intact, third will be to try with fca disconnected. Fourth; lift the tipm to check for damage or loose wires/connectors. If all that checks out start hunting for an ECM. Any other suggestions?
__________________
05.5 2500 slt 4x4 QCsb g56 sx362/476 twins, Smarty S06 TNT, Spec ST Dual Disk, Diprocol fuel, pyro,boost, BDS long arm 6 inch, 37" Toyo MT's, Srt-10 hood, Amp steps, 8.5 Steering upgrade, Carli Low Damper, BD Steering Brace
  Reply With Quote
Old 10-10-2018, 11:11 AM   #7
Chowderhead72

Name: Chowderhead72
Title: Diesel Enthusiast
Status: Not Here
Join Date: Jan 2008
Member`s Gallery
Posts: 132
Tried to connect a code reader to the OBD2 and comes back no connection when trying to pull codes.
__________________
05.5 2500 slt 4x4 QCsb g56 sx362/476 twins, Smarty S06 TNT, Spec ST Dual Disk, Diprocol fuel, pyro,boost, BDS long arm 6 inch, 37" Toyo MT's, Srt-10 hood, Amp steps, 8.5 Steering upgrade, Carli Low Damper, BD Steering Brace
  Reply With Quote
Old 10-10-2018, 11:46 AM   #8
natemorrell

Name: natemorrell
Title: Rookie
Status: Not Here
Join Date: Nov 2013
Location: Martinsburg WV
Member`s Gallery
Posts: 21
I would disconnect TIPM/ECU plugs, clean them and see if that changes anything. Like i said earlier my truck did literally this exact same thing and it was the ECU. That is what i would go with if everything else you plan on trying does not work.
  Reply With Quote
Old 10-10-2018, 11:49 AM   #9
Chowderhead72

Name: Chowderhead72
Title: Diesel Enthusiast
Status: Not Here
Join Date: Jan 2008
Member`s Gallery
Posts: 132
Sounds like ECM time.

Has anyone had good luck with any ECM repair companies? I’m looking at Carcomputerexchange.com right now. $615 seems fair?
__________________
05.5 2500 slt 4x4 QCsb g56 sx362/476 twins, Smarty S06 TNT, Spec ST Dual Disk, Diprocol fuel, pyro,boost, BDS long arm 6 inch, 37" Toyo MT's, Srt-10 hood, Amp steps, 8.5 Steering upgrade, Carli Low Damper, BD Steering Brace
  Reply With Quote
Old 10-10-2018, 11:50 AM   #10
Chowderhead72

Name: Chowderhead72
Title: Diesel Enthusiast
Status: Not Here
Join Date: Jan 2008
Member`s Gallery
Posts: 132
Quote:
Originally Posted by natemorrell View Post
I would disconnect TIPM/ECU plugs, clean them and see if that changes anything. Like i said earlier my truck did literally this exact same thing and it was the ECU. That is what i would go with if everything else you plan on trying does not work.

My mech looked at the connections and wires from the bottom and saw no issues. I will look closer at them tonight.
__________________
05.5 2500 slt 4x4 QCsb g56 sx362/476 twins, Smarty S06 TNT, Spec ST Dual Disk, Diprocol fuel, pyro,boost, BDS long arm 6 inch, 37" Toyo MT's, Srt-10 hood, Amp steps, 8.5 Steering upgrade, Carli Low Damper, BD Steering Brace
  Reply With Quote
Old 10-10-2018, 11:59 AM   #11
natemorrell

Name: natemorrell
Title: Rookie
Status: Not Here
Join Date: Nov 2013
Location: Martinsburg WV
Member`s Gallery
Posts: 21
Quote:
Originally Posted by Chowderhead72 View Post
Sounds like ECM time.

Has anyone had good luck with any ECM repair companies? Iím looking at Carcomputerexchange.com right now. $615 seems fair?
This is who i had do mine. I called them, gave them all of the vehicles info and had the ECU two days later. A years later no problems.
  Reply With Quote
Old 10-10-2018, 12:32 PM   #12
bigstacks95
 
bigstacks95's Avatar

Name: bigstacks95
Title: Diesel Doc
Status: Not Here
Join Date: Jul 2008
Location: Falls Village, CT
Member`s Gallery
Posts: 1,784
Before you load up the parts cannon and let loose on it, you should take apart ALL the battery terminal connections and clean them individually. I have had countless trucks especially the ones that use CAN systems at my shop for issues involving a no start that just turns out to be a corroded wire on the battery
__________________
--Dave--

95 Ram Cummins "Used and Abused"
Limited Pro Stock 3.0 Diesel
2017 and 2018 Shootout Productions points champion

2013 Cummins CCSB G56 Laramie tow rig
EFI Live by Higher Power Performance
  Reply With Quote
Old 10-11-2018, 08:50 PM   #13
Chowderhead72

Name: Chowderhead72
Title: Diesel Enthusiast
Status: Not Here
Join Date: Jan 2008
Member`s Gallery
Posts: 132
Quote:
Originally Posted by bigstacks95 View Post
Before you load up the parts cannon and let loose on it, you should take apart ALL the battery terminal connections and clean them individually. I have had countless trucks especially the ones that use CAN systems at my shop for issues involving a no start that just turns out to be a corroded wire on the battery
Parts cannon.... You know me too well....

ECM is out of the truck... I have a friend that works at a dodge dealer that will scan the ECM. Stay tuned.
__________________
05.5 2500 slt 4x4 QCsb g56 sx362/476 twins, Smarty S06 TNT, Spec ST Dual Disk, Diprocol fuel, pyro,boost, BDS long arm 6 inch, 37" Toyo MT's, Srt-10 hood, Amp steps, 8.5 Steering upgrade, Carli Low Damper, BD Steering Brace
  Reply With Quote
Old 10-14-2018, 02:49 PM   #14
SixOhh
 
SixOhh's Avatar

Name: SixOhh
Title: EPA unfriendly
Status: Not Here
Join Date: Aug 2008
Location: Magnolia, TX
Member`s Gallery
Posts: 1,045
Quote:
Originally Posted by bigstacks95 View Post
Before you load up the parts cannon and let loose on it, you should take apart ALL the battery terminal connections and clean them individually. I have had countless trucks especially the ones that use CAN systems at my shop for issues involving a no start that just turns out to be a corroded wire on the battery
ive seen that before with walmart batteries too
__________________
07' Silver 2500 5.9 4x4 LWB
Goerend 48RE-csp5- Motosport Cp3-Exergy SAC 60% -S369 Amsoil
Coolant Bypass -Airdog -Hellman- Hamilton 188/220 -AFE-ARP-EFI LIVE
H-Town Off-Road
  Reply With Quote
Old 10-14-2018, 09:03 PM   #15
bigstacks95
 
bigstacks95's Avatar

Name: bigstacks95
Title: Diesel Doc
Status: Not Here
Join Date: Jul 2008
Location: Falls Village, CT
Member`s Gallery
Posts: 1,784
Quote:
Originally Posted by SixOhh View Post
ive seen that before with walmart batteries too
Ah yes, the ol' NeverStart's
__________________
--Dave--

95 Ram Cummins "Used and Abused"
Limited Pro Stock 3.0 Diesel
2017 and 2018 Shootout Productions points champion

2013 Cummins CCSB G56 Laramie tow rig
EFI Live by Higher Power Performance
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:51 PM.

 


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2006 - 2018, CompetitionDiesel.com
all information found on this site is property of www.competitiondiesel.com